Bezoekersinformatie

Het informatiecentrum (entreegebouw van de vesting) vormt een basis voor uw bezoek aan de vesting. Naast een korte visuele introductie over de geschiedenis van de vesting treft u er informatie over het Bourtange van tegenwoordig. Vesting Bourtange is het hele jaar geopend. De restaurants en winkeltjes hanteren hun eigen openingstijden. Entreekaarten voor de musea van Vesting Bourtange zijn verkrijgbaar in het informatiecentrum. Voor gezinnen hebben we een voordelige familiekaart.  

Voor actuele openingstijden: klik hier

U kunt in het informatiecentrum terecht voor:  

 • Algemene informatie over de vesting
 • Entreekaarten voor de musea binnen de vesting
 • Receptie groepsbezoek
 • Receptie Vestinglogementen
 • Regionale informatie (o.a. fiets- en wandelroutes)
 • Rolstoeluitleen
 • Toiletten
 • Service aan de balie: Postzegels, brievenbus
 • souvenirs
 • Koffie / thee / frisdrank


Parkeren

U kunt uw auto, motor, camper parkeren bij het informatiecentrum (Willem Lodewijkstraat 33). Parkeren is gratis. Parkeren binnen de vesting is niet toegestaan. De Vesting is alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer, dat wil zeggen, bewoners, leveranciers etc. Er zijn oplaadmogelijkheden voor electrische voertuigen. Overnachten op ons parkeerterrein is niet toegestaan. 

 

Toertochten / oldtimers / klassieke motoren

Toertochten, groepen oldtimers of klassieke motoren etc. worden niet toegelaten binnen de Vesting, Wel is het mogelijk om voor dergelijke groepen parkeerruimte te reserveren. Wij vragen u dit aan te vragen via een e-mail aan info@bourtange.nl of even bellen, 0599-354600. 

 

Huisregels in de Vesting

Onze Vesting is prachtig en dat willen we graag zo houden. Dit geldt ook voor de bewoners van de vesting. Zij wonen daar met veel plezier en zijn trots op hun Vesting. Daarom vragen wij onze bezoekers om zich te houden aan de huisregels, in het belang van de Vesting en haar bewoners.

 1. Honden zijn, mits aangelijnd, welkom in de vesting. Let er wel op dat het kanonschieten en het geknal van musketten wellicht niet prettig is voor uw hond! In de zomer staat in het informatiecentrum een waterbak. Honden zijn in de musea niet toegestaan m.u.v. hulphonden!
 2. Het vliegen met drones boven de Vesting is niet toegestaan. 
 3. Het gebruik van een metaaldetector in de Vesting is niet toegestaan.
 4. Eigenaren van (huis)dieren zijn verplicht eventuele uitwerpselen van hun dier op te ruimen.
 5. De Vestingwallen mogen alleen betreden worden via de diverse trappen. 
 6. Afval deponeert u in de aanwezige afvalbakken, of neemt u mee naar huis. 
 7. Voorkom onnodig lawaai, claxoneren etc. 
 8. Fietsen kunnen gestald worden in de fietsenstalling naast Restaurant 's Lands Huys. 
 9. De privacy van de bewoners dient te worden gerespecteerd.
 10. Vissen is alleen toegestaan na verkregen toestemming.

 

Rolstoelgebruikers

Een groot deel van de historische gebouwen en de wallen is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Tevens zijn er drie aangepaste toiletten aanwezig en kunt u een rolstoel of rollator huren in het Informatiecentrum. 

 

Elektrobusje
Vanaf 1 juni t/m 29 oktober 2023 rijdt er een elektrobusje vanaf de parkeerplaats naar het Marktplein en terug.
Kosten voor een enkele reis bedraagt € 1,00 per persoon 

 

Kanonschieten

Demonstratie kanonschieten door het Exercitie Peloton Bourtange tijdens het seizoen (apr - eind sept) elke zondag om 15.00 uur.  Extra kanonschot op hemelvaartsdag, 2e paasdag en 2e pinksterdag.  

 

Gevonden voorwerpen

Gevonden voorwerpen worden 2 weken bewaard bij het informatiecentrum van de vesting. Wij aanvaarden hiervoor geen aansprakelijkheid. 

 

Openbaar vervoer

Vesting Bourtange is bereikbaar via het openbaar vervoer. Per trein reist u naar naar station Emmen of Station Winschoten. Daar neemt u bus nummer 72. Deze buslijn loopt van Emmen naar Winschoten en rijdt langs Bourtange. Gedurende de weekenden en de schoolvakanties is de dienstregeling beperkt. Vanuit Ter Apel of Vlagtwedde is Vesting Bourtange dan bereikbaar middels de zogenaamde HUB taxi. Deze dient u één of twee uur voor gebruik telefonisch te reserveren. De taxi brengt u dan vanuit Ter Apel of Vlagtwedde naar de ingang van de Vesting (Willem Lodewijkstraat 33). U kunt de hubtaxi reserveren via telefoonnummer 0800-40 20 102 (gratis) of 088339 48 50 (lokaal tarief). Klik hier voor alle informatie over de hubtaxi.

 

Museumjaarkaart

Vesting Bourtange is niet aangesloten bij de museumjaarkaart.