Musea

Uw bezoek aan de vesting is niet compleet als u de diverse musea en exposities niet heeft gezien. In de vesting treft u diverse gebouwen aan, waarin u een indrukwekkende reis maakt door de geschiedenis van Bourtange. In het informatiecentrum kunt u hiervoor een combinatie-entreekaart kopen.

 

Openingstijden musea: Klik hier


Entreeprijzen 2024

Volwassenen € 10,00
kinderen 6 t/m 11 jaar € 6,00
kinderen 0 t/m 5 jaar gratis
Gezinskaart € 30,00 (2 volwassenen + 2 kinderen 6 t/m 11 jaar)

 

Terra Mora 

In “Terra Mora” komt de relatie tussen het moor (moeras) en de vesting centraal te staan. Wat is de cultuur en natuurhistorische waarde van de vesting en het omringende natuurgebied? Vlieg mee op een kraanvogel over het moeras of leef je uit in de kanonnenhal, waar je kunt schieten met kanonnen en musketten! Terra Mora geeft Vesting Bourtange een attractie die helemaal van deze tijd is, voor jong en oud.

 

Museum De Baracquen

Ooit boden de barakken onderdak aan de in Bourtange gelegerde soldaten. Hoe dat moet zijn geweest kunt u zien in één van de barakken die is ingericht als soldatenverblijf anno 1742. Nu vindt u hier het museum voor Bourtanger vestingvondsten. Allerlei oude gebruiksvoorwerpen, kogels en andere zaken die bij de reconstructie van de vesting werden gevonden, hebben een plaats gekregen in dit bijzondere museum. Op de bovenetage van dit museum bevindt zich een unieke collectie kaartmateriaal van Vesting Bourtange en omliggende vestingsteden uit de periode rond de 80-jarige oorlog. 

 

Kapiteinswoning

Een van de meest pittoreske panden van de vesting is de Kapiteinswoning. Deze in 1661 gebouwde officierswoning vormt thans de helft van het vroegere “Capiteynslogement”, naast het convooimeestershuis. In de woning vindt u nog de oorspronkelijke 17e eeuwse schouw en plavuizenvloeren. In het gerestaureerde deel is een fraaie stijlkamer ingericht. De voormalige keuken is ingericht als permanente expositieruimte. De Kapiteinswoning biedt een getrouw beeld van het leven in de vroegere vesting. 

 

Synagoge

In de Batterijenstraat vindt u de Synagoge. De voormalige synagoge dateert uit 1842 en deed tot de tweede wereldoorlog dienst als gebedshuis voor de in Bourtange woonachtige Joden. Bijna alle Joodse inwoners van Bourtange werden tijdens de oorlog gedeporteerd. Slechts vijf van hen keerden terug. Het stijlvol gerestaureerde gebouw is de enige goedbewaard gebleven synagoge langs de Nederlands-Duitse grens. Het is nu ingericht als synagogaal museum. U vindt er ondermeer oude voorwerpen en foto’s over de Joodse geschiedenis in het algemeen en Bourtange in het bijzonder. 

 

Het Nieuwe Kruithuis

Het Nieuwe Kruithuis dat vroeger gebruikt werd voor de opslag van maar liefst 45.000 pond kruit heeft een nieuw leven gekregen. binnen de vesting wordt het gebruikt voor wisselexposities. Bij de start van het seizoen 2020 draait hier een film met het verhaal over de opbouw van de vesting, het verval in de 19e eeuw door veranderde oorlogsvoering en de uiteindelijke reconstructie in de tweede helft van de 20e eeuw.

 

Honden zijn in de musea niet toegestaan m.u.v. gecertificeerde hulphonden.