Winkels en restaurants

Convooimeestershuis

Begin zeventiende eeuw was dit het huis van de proviand- en convooimeester van de vesting. Thans is er een souvenirwinkel met een groot assortiment geschenkartikelen gevestigd.

De Commanderie

In de voormalige Commandantswoning aan het Marktplein is tegenwoordig een nostalgische snoepwinkel gevestigd met een uitgebreid assortiment Oud Hollandse snoep.

Klokkenmakerij Arie Klarenbeek

In het voormalige Majoorslogement vindt u vandaag de dag klokkenmakerij A. Klarenbeek (gediplomeerd uurwerkmaker). In het uit 1647 daterende Majoorslogement kunt u terecht voor onder meer de restauratie van antieke klokken. Zoekt u een bijzondere klok? Bij Klarenbeek vindt u een grote collectie antieke klokken, waaronder staart- en stoelklokken, staande klokken, lantaarnklokken, comtoises, regulateurs en appelklokken. www.klarenbeekklokken.nl

 ‘t Lutje Winkeltje

In het voormalige brugwachtershuis vindt u de ‘supermarkt’ van de vesting. Een klein winkeltje met een breed assortiment aan levensmiddelen.

Jaap Speelman Fotografie

Fotograaf Jaap Speelman woont en werkt in het voormalige Meestershuis aan het Marktplein. Voor fotoreportages bent u bij hem aan het goede adres. In de winkel kunt u terecht voor bijvoorbeeld uw fotorolletjes. Meer informatie vindt u op www.jaapspeelman.nl.

Vestingboerderij “De Sikkepit”

In vroeger tijden was dit pand op het kroonwerk van de vesting het onderkomen voor zieke soldaten. Vandaag de dag heeft het een totaal andere functie als Vestingboerderij.  Bij de vestingboerderij is een fraaie dierenweide. Wie de vesting eens van een andere kant wil bekijken kan bij De Sikkepit terecht om kano’s te huren of een rondvaart maken met een punter voor een leuke tocht door de vestinggrachten. www.sikkepit.nl

Kaarsenmakerij “Victoria”

In één van de zijstraten van de markt vindt u deze sfeervolle kaarsenmakerij, waar altijd iets te doen is. De kaarsenmaakster nodigt u uit om het ambacht te bekijken en wanneer u het zelf wilt ervaren dan  is het tijdens uw dagje uit, mogelijk om uw eigen kaarsen te dompelen en te kleuren. Ook heeft Kaarsenmakerij Victoria een leuk aanbod aan kinderfeesten en workshops voor grotere en kleinere groepen. Voor meer informatie kunt u kijken op: www.victoriabourtange.nl

Restaurant ‘s Lands Huys

In vroeger eeuwen was ’s Lands Huys het administratief hart van de vesting en tevens een comfortabel logement voor doortrekkende officieren. Het geheel gereconstrueerde pand is nu ingericht als gezellig café-restaurant en biedt o.a. uitstekende mogelijkheden voor het ontvangen van gezelschappen tot circa 150 personen. Meer informatie vindt u op www.landshuys.nl.

Eetcafé ‘t Oal Kroegie

Aan het Marktplein vindt u een sfeervol eetcafé waar u op uw gemak een kopje koffie of thee kunt drinken. Ook voor de lunch of een drankje bent u van harte welkom in ’t Oal Kroegie. Voor kleine partijen is er een aparte ruimte.