Kunst in het Kruithuis

« Terug

Expositie ’Rondedans met Moeder Aarde’ door viltkunstenares Agnes Spruit. Vanaf 12 maart 2016 te zien zijn in de vesting.

Het Nieuwe Kruithuis dat voeger gebruikt werd voor de opslag van maar liefst 45.000 pond kruit heeft een nieuw leven gekregen. Bourtange heeft er een nieuw museum bij in het Nieuwe Kruithuis onder de noemer ’Kunst in het Kruithuis’. Viltkunstenares Agnes Spruit bijt de spits af met een levensgrote sculptuur van Moeder Aarde en side works van natuurlijk vilt en natuurlijk materiaal. Een prachtig gedicht op vilten wandkleden vertelt haar verhaal.

De kunstenares laat haar grote liefde en haar zorgen om de natuur zien en daagt de bezoekers uit om gevoelens voor de natuur, milieu en duurzaamheid te delen met anderen via een boodschap bij het beeld.

De expositie stond eerder al in St. Petersburg - Rusland in opdracht van het Nederlands consulaat in het kader van een expositie over duurzaamheid en in het viltmuseum van Mouzon - Frankrijk. Agnes Spruit laat ook de reacties van bezoekers van die exposities zien.

Speciaal voor deze expositie heeft Agnes Spruit een prachtig mysterieus lichtkunstwerk gemaakt over het Bourtanger Moor.

Aan één van de muren van het Nieuwe Kruithuis kunt u ook een indrukwekkende muur van zand bewonderen. Dit lakprofiel is in 1986 gemaakt van grondlagen zoals die zijn aangetroffen achter het Nieuwe Kruithuis.