Anatevka in Oost-Groningen-bijzonder theaterproject in vestingstadje.

« Terug

Bourtange vertoont in zijn geschiedenis en cultuur opmerkelijke gelijkenissen met het beroemde dorp Anatevka uit de musical Fiddler on the roof.

Bourtange, Anatevka in Oost-Groningen is een kleine intieme productie, naar een script van Rob de Graaf en geregisseerd door Ruut Weissman

De Graaf en Weissman zijn als schrijver en regisseur ook verantwoordelijk voor de ‘grote’ Fiddler on the roof’ die vanaf oktober 2017 te zien zal zijn in acht grote theaters waaronder Martini Plaza.

Hoewel er productioneel geen relatie is tussen de grote en kleine ‘Fiddler’ is parallel tussen de grote ‘ Fiddler’ en dit project in Bourtange evident: deze kleine en niche voorstelling laat vooral de verhoudingen zien tussen de Joodse en Groningse cultuur en brengt de geschiedenis van deze streek tot leven.

Regisseur Ruut Weissman: “Bourtange lijkt veel op het dorp Anatavka, uit de musical Fiddler on the Roof. In het weerbarstige, maar relatief vrije en tolerante Oost-Groningen, zijn in de loop van de zeventiende en achttiende eeuw veel Joodse families uit Centraal-Europa neergestreken. Ze vormden op het platteland hun eigen gemeenschappen met bijbehorende tradities. En daar hadden ze, net als in Fiddler on the Roof, te maken met de directe gevolgen van maatschappelijke onrust, die hun tradities onder grote druk zetten.”

Bourtange, Anatevka in Oost-Groningen is een raamvertelling, waarin elementen van de streekgeschiedenis worden gecombineerd met de oorspronkelijke verhalen van Sjolem Aleichem (waarop de musical Fiddler on the Roof gebaseerd is) en worden aangevuld met een aantal prachtige, tijdloze songs uit de musicalklassieker. Zo ontstaat een bijzondere productie, die zijn betekenis mede ontleent aan de plek waar het te zien is.

De voorstelling zal gespeeld worden door een twaalftal landelijk bekende acteurs en musici uit de cast van Fiddler on the roof, waaronder Eva van Gessel (NNT), Judith Linssen (De Appel), Hanna van Vliet ( De Tweeling ), Sarah Janneh ( De laatste Vriend van Napoleon ) en Rutger de Bekker ( Vliegende Panters ).

De spelers van Het openluchttheater Sellingen onder regie van Hannie Dubbelman zorgen voor het randprogramma met theatrale verbeeldingen van onze cultuur en regiogeschiedenis.

‘Bourtange, Anatevka in Oost-Groningen’ is te zien op 1, 2 en 3 september in de kleine synagoge in de Groningse vestingplaats en is een initiatief van producent Tineke Abelen en de Stichting ‘Facilities’.

De productie wordt in samenwerking met de Vesting Bourtange uitgevoerd en wordt omarmd door De Theateralliantie ( het samenwerkingsverband van de acht grote theaters in Nederland ).

Theater Over de Noord

Bourtange, Anatevka in Oost-Groningen is het eerste onderdeel van het programma ‘Theater Over de Noord, een programma bestaande uit muziektheater, Groninger cultuur en theater-talentontwikkeling.

Dit programma, ontwikkeld door Tineke Abelen en de Stichting Facilities in samenwerking met regisseur Ruut Weissman wordt de komende jaren ‘over de Noord’ uitgerold. Het vraagt aandacht voor de cultuurgeschiedenis van het Noorden in het algemeen, en de rol die verschillende ‘bloedgroepen’ zoals de Joodse, Duitse, communistische en (here)boerencultuur daarin hebben gespeeld in het bijzonder.

De initiatiefnemers:                                           Stichting Facilities, Tineke Abelen

Regie:                                                                   Ruut Weissman

Script:                                                                   Rob de Graaf

Voorstellingen: 1, 2 en 3 september 2017 ( zeven voorstellingen )

1 september: 1e voorstelling om 19.00 uur ( start buitengebeuren) 

19.30 uur start voorstelling in de synagoge.

2e voorstelling: 21.00 uur start buitengebeuren.

21.30 uur start voorstelling synagoge.

2 september: 1e voorstelling om 14.30 uur start buitengebeuren.

15.00 uur start voorstelling synagoge.

2e voorstelling: 19.00 uur start buitengebeuren

19.30 uur: start voorstelling synagoge.

3e voorstelling: 21.00 uur start buitengebeuren.

21.30 uur start voorstelling synagoge

3 september: 1e voorstelling om 10.15 uur start buitengebeuren.

10.45 uur start voorstelling synagoge.

2e voorstelling: 14.00 uur start buitengebeuren

14.30 uur start voorstelling synagoge.

Entreeprijs: € 15,00 p.p.

Locatie:                                                                 Synagoge Bourtange         

Kaartverkoop:                                                     Vesting Bourtange: 0599-354600 of info@bourtange.nl

informatie:

Tineke Abelen 06-34591114

Vesting Bourtange 0599 -354600   

Deze productie is mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Vlagtwedde,
Rabobank Zuid Oost Groningen,
VSB Fonds,
Kunstraad Groningen.